9 tipp, hogy egészéges maradj

A méregtelenítés – vagy a detox kúra – népszerű divatszavak. Ami általában egy adott étrend követését vagy speciális termékek és módszerek használatát jelenti, amelyek megszabadítják a szervezetet a méreganyagoktól, ezáltal javítva az egészséget és elősegítve a fogyást. Szerencsére testünk megfelelő „rendszerrel” van ellátva a méreganyagok eltávolításához, és ehhez nem szükséges speciális étrend vagy drága kiegészítők. Azonban van lehetőség, hogy támogassuk testünk természetes méregtelenítő rendszerét.

Mesélünk kicsit a méregtelenítéssel kapcsolatos gyakori tévhitekről, valamint javasolunk kilenc- bizonyítottan működő- módszert, ami hozzájárul a test méregtelenítő rendszerének megújításához.

Gyakori tévhitek a méregtelenítésről

A méregtelenítő diéták állítólag eltávolítják a szervezetből a méreganyagokat, javítják az egészséget és elősegítik a fogyást. Gyakran járnak vízhajtók, vitaminok, ásványi anyagok, teák és más, méregtelenítő tulajdonságúnak vélt ételek használatával. A méregtelenítő diéták összefüggésében a „toxin” kifejezés lazán meghatározott. Jellemzően szennyező anyagokat, szintetikus vegyszereket, nehézfémeket és feldolgozott ételeket tartalmaz – amelyek mind negatívan befolyásolják az egészséget. A népszerű méregtelenítő étrend azonban ritkán azonosítja azokat a specifikus toxinokat, amelyek eltávolítására törekszenek, vagy azt a mechanizmust, amellyel állítólag eltávolítják őket. Sőt, semmilyen bizonyíték nem támasztja alá ezen étrendek alkalmazását a toxin eliminációjához vagy a fenntartható fogyáshoz.

A tested kifinomult módon távolítja el a méreganyagokat, beleértve a májat, a vesét, az emésztőrendszert, a bőrt és a tüdőt. Mégis, csak akkor, ha ezek a szervek egészségesek, képesek hatékonyan megszüntetni a nem kívánt anyagokat. Tehát- bár a méregtelenítő diéták nem tesznek semmit- amit testünk önmagában nem képes megtenni, valóban optimalizálják a szervezet természetes méregtelenítő rendszerét.

Összességében, míg a méregtelenítő étrend csábító vonzerővel bír, tested teljes mértékben fel van szerelve a méreganyagok és más nemkívánatos anyagok kezelésére. Persze sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük és javítsuk egészségi állapotunkat. 

  1. Mérsékeld az alkoholos italok fogyasztását
  2. Törekedj a minőségi alvásra és pihenésre
  3. Igyál több folyadékot, elsősorban vizet
  4. Csökkentsd a cukor és a feldolgozott ételek fogyasztását
  5. Fogyassz antioxidánsokban gazdag ételeket (pl. magvak, hal, brokkoli)
  6. Fogyassz olyan ételeket, amelyekben magas a prebiotikum mennyisége (pl. banán, zabpehely)
  7. Csökkentsd a só bevitelét, beleértve a rejtett só forrásokét is (pl. sós mogyoró)
  8. Legyél aktív és találd meg a hozzád illő mozgásformát
  9. Támogató tippek

Sok olyan összetevőt beépíthetünk étkezésünkbe, amelyek segítik a méregtelenítést. Ilyenek a különféle algák, a magas kéntartalmú ételek (pl. fokhagyma, hagyma) – melyek többek közt támogatják a nehézfémek távozását a szervezetből. Ezek a hatóanyagok pedig a szépészeti termékek hatóanyagaként is segítik a méregtelenítő folyamatokat. Ilyen akár a Polysiphonia brodiei vörös alga, amely zsírégető hatásának köszönhetően képes ellensúlyozni a túlsúly okozta esztétikai problémákat.

A végső konklúzió, tehát az, hogy a méregtelenítő diéták (állítólag) megszüntetik a méreganyagok jelenlétét, ezáltal javítják az egészséget és elősegítik a fogyást. De ezekre a diétákra – bár csábítóak – nincs szükség mindenáron, mivel testünknek saját- rendkívül hatékony- méregtelenítő rendszere van. Egyértelmű, hogy az életvitelünknek megfelelő, antioxidánsokban gazdag, egészséges étrend támogatja testünk természetes rendszerét és javítja általános egészségi állapotát. Ami fontos, hogy hidratáltak maradjunk, fogyasszunk kevesebb sót és legyünk aktívak a mindennapok folyamán.  Illetve iktassunk be értékes „énidőt”, amit pihenéssel, alvással, olvasással vagy szépségápoló pillanatokkal töltünk.  


Forrás: https://www.healthline.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük